Digitalisering UBF nr2/2024
Ett nyhetsbrev från avdelningen för digitalisering och innovation
kommunikation
film
Säkerhetsmedvetenhet 
Vi påminner om kursen "Säkerhetsmedvetenhet i Göteborgs Stad" som skickas ut till stadens alla medarbetare var tredje vecka. Varje del tar ca 3-5 minuter att genomföra och hittills har 6 av 14 delar skickats ut. De delar man missat går att öppna via knappen "Se ditt resultat" i det senaste utskicket. Påminn gärna dina medarbetare om att slutföra alla delar i takt med att de skickas ut.
Digitala nationella prov (DNP)
De flesta gymnasieskolor kommer att ha sina första digitala nationella prov vt 2025. Utbildning i provtjänsten kommer att genomföras under läsåret 24/25 för all berörd personal och rektorerna planerar nu sina provorganisationer. Under 2024 genomför vi två begränsade digitala nationella prov/bedömningsstöd som utvärderas. Mer detaljerad information får du i början av höstterminen, finns även på Skolverket.se/dnp och Digitalisering UBF.
Readspeaker upphör - LexiFlow introduceras
Talsyntesen Readspeaker Text aid som tidigare integrerats i Vklass kommer att försvinna. För den som haft filer sparade i Readspeaker finns en instruktion om hur du laddar ned dessa här.

De flesta skolorna har haft kompletterande kompensatoriska verktyg och nu kommer de att gå över till ett nytt, gemensamt verktyg som heter LexiFlow. Det bygger på funktioner från flera av de verktyg som använts tidigare på skolorna (exempelvis Oribi och Appwriter).

Här kan du se ett inspelat webinar om LexiFlow(30 min). Leverantören kommer även att ge oss på UBF ett webinar med möjlighet att få en inblick i hur det fungerar och även ställa frågor. Datum: 30 maj kl 15-16   Möteslänk.

Ni kommer få ett mail med instruktioner hur LexiFlow används när allt är på plats, preliminärt måndagen 27 maj.
kommunikation
outlook
Datoråterlämning i vår
Elever som tar studenten och har en chromebook får lov att behålla den. Elever med PC lämnar in den till Digital support. Elever som har felaktig datormodell kommer bli kontaktad av Digital support.

Du som rektor har fått information att dela med mentorer i år 3 om vad elever ska göra för att få sin Chromebook och hur de sparar ned sitt material.

Datorutlämning i höst
Digital Support påbörjar datorutdelning till nya gymnasieelever från och med den 19 augusti. Information gällande schema och plats skickas ut till berörda mentorer och rektorer i början av augusti. Elever som gått i grundskola i annan kommun eller fristående skola får nya inloggningsuppgifter som skickas till mentorer innan utdelning. Elever som gått kommunal grundskola i Göteborg behåller sina befintliga inloggningsuppgifter.
Inga privata mejladresser i Classroom
Det är inte längre tillåtet att använda privata mailadresser i Google Classroom. Det finns två huvudsakliga skäl.

Säkerhet: Privata mailadresser är ofta inte lika väl skyddade som skolkonton, och de kan vara mer utsatta för phishing-attacker och andra hot.

Integritet: Att använda privata mailadresser i Google Classroom kan leda till att personlig information delas oavsiktligt.

Om det finns ett specifikt behov av att använda en privat mejladress i Google Classroom, kan man ansöka om ett manuellt konto i vår Googlemiljö. Detta görs via https://intraservice.service-now.com/ubf genom alternativet "kontobeställning".
kommunikation
outlook
Digitaliseringsplan
En ny digitaliseringsplan antogs i februari av förvaltningsledningen. Den nya planen gäller 2024-2026 och bygger vidare på föregående plan, med insatsområden som utbildningsförvaltningen, centralt och lokalt, behöver arbeta med under kommande period. Du hittar digitaliseringsplanen på vår sajt Digitalisering UBF.           

Veckans tips
Du känner väl till Veckans tips på Digitalisering UBF? Där får du som är rektor eller lärare tips - högt och lågt, vitt och brett - om föreläsningar, material, verktyg, funktioner, artiklar och nyheter kopplade till skolans digitalisering.

Digitala ”Classroom-besök” på Lindholmens tekniska gymnasium
Vet du om att det är enkelt för dig som rektor att besöka elever och lärares digitala undervisningsmiljö med hjälp av funktionen ”Besöka en klass”? Denna funktion är något som Ulf Granqvist, rektor på Lindholmens Tekniska Gymnasium, har använt tillsammans med specialpedagog. Syftet med besöken var att få en inblick i hur en elevs digitala vardag ser ut.

Besöken visade på stor variation i utformning och innehåll. Det vi har sett är att vi behöver arbeta vidare med att standardisera och skapa mer likvärdighet i den digitala lärandemiljön och samtidigt lyfta de goda exemplen som det finns gott om berättar Ulf. Planerade förändringar inkluderar tydligare riktlinjer för hur digitala klassrum ska struktureras och hur innehåll presenteras, för att minska överflödigt material och öka tydligheten för eleverna.
Nyheter i behörighets- och kontohantering
I slutet av året kommer nya elever och medarbetare att få kontonamn enligt en ny standard. Det var tidigare sagt att detta skulle ske redan i sommaren, men har blivit senarelagt.

På sikt kommer också ett nytt arbetssätt för hantering av behörigheter och konton
Det nya arbetssättet kommer att göra det lättare att få en överblick över behörigheter och göra dem automatiserade utifrån roll​.

Vad betyder det för mig som chef?
Så småningom, när allt är på plats med det nya arbetssättet kommer det att betyda att:
  • Kontot och utvalda behörigheter är klart när nyanställda börjar arbeta
  • En plats att beställa behörigheter på
  • Översikt på mina anställda och deras behörigheter
  • Konton med behörigheter och data tas bort automatiskt när en person har slutat

  • Läs mer om projektet för behörighets- och kontohantering på Digitala navet.
    kommunikation
    outlook
    Kompetensutveckling inom AI - hur gör man?
    Skolverket bjuder in till webbinarium 10 juni på temat "Hur kan huvudmän och skolenheter organisera kompetensutveckling inom AI på bästa sätt?" På det här webbinariet får du veta hur några olika skolverksamheter gör.

    Webbinariet äger rum på Teams den 10 juni kl. 14.00–16.00

    AI förhållningssätt
    Göteborgs Stad har uppdaterat sin information om vad du behöver tänka på när du använder generativ AI i arbetet. Nu finns mer specifik information om hanteringen av bilder, samt en tydlig hänvisning till Copilot som ingår i stadens microsoft-miljö. Google Gemini nämns inte eftersom det är en tjänst som endast är tillgänglig för skolförvaltningarna.

    Som komplement finns också förhållningssätt AI för utbildningsförvaltningen som riktar till rektorer och lärare.
    kommunikation
    outlook
    Digitala navet
    Sedan januari är Digitala navet vårt nya intranät i staden. Här hittar du information, nyheter och stödmaterial från staden och utbildningsförvaltningen, inklusive ingångar till skolans digitalisering.

    Digitalisering UBF
    Fördjupningsmaterial och vidare information om innehållet i detta nyhetsbrev finns på sajten Digitalisering UBF. Där finns också mycket annat som rör skola och digitalisering.

    Bilder: Verktygslogotyper, AI-genererade bilder samt bilder med copyright Adobe Stock