Digitalisering UBF nr2/2022
Ett nyhetsbrev från avdelningen för digitalisering och innovation
Leadmeet
film
LeadMeet
18 oktober kl. 15-17 bjuder vi in till LeadMeet på temat: Hur utmanar Digitaliseringen vår kunskapssyn och undervisningspraktik? Du som är rektor och har exempel eller tankar på detta tema att dela med kollegor - hör av dig till ditt områdesstöd digitalisering. Separat inbjudan och anmälan skickas ut i september.
Film och bild
Vi påminner om att alla elever och all personal har tillgång till bra webbverktyg för video-/ljud-/bildredigering. Skapa filmer och poddar/ljudinspelningar med WeVideo - och bearbeta bilder/skapa affischer med Photopea. Genvägar finns via bokmärkesmappen i Chromewebbläsaren.

Workshops med ämneslärare
Två år av digitala införanden och undervisning på distans har skapat än fler möjligheter och utmaningar för undervisningen. Kanske har idéer och önskemål om arbetssätt eller verktyg för att utveckla undervisningen utformats.

I oktober bjuder vi in ämneslärare för Idrott och hälsa samt Svenska vid två olika tillfällen för att få inspiration och för att tillsammans med andra lärare lyfta behov, idéer och goda exempel - och tänka nytt tillsammans.

Har du som rektor någon medarbetare du tror skulle vara intresserad av att delta - meddela gärna ditt områdesstöd digitalisering. Vi informerar idrotts- och svensklärare inom kort.       
skolstart
outlook
Skolstart - grundkurs
För nya lärare och elever finns Digital Grundkurs på vår hemsida. Materialet går igenom det viktigaste vad gäller elevens och lärarens digitala miljö - exempelvis kontohantering, nätverk, Classroom och Vklass.
Outlook vid ledighet
Det är nu möjligt att tillfälligt stänga inkorgen i Outlook vid t.ex. längre tjänstledighet. Beställningen görs i Serviceportalen, men du kan läsa mer om vad en stängning innebär på kunskapsportalen.
nätverk
Nätverksträff IKT-pedagoger 
Den 9 november kl 13-17 bjuder vi in IKT-pedagoger och förstelärare till att inspireras och nätverka med andra på Learning Lab, Johannebergs Science Park.

Syftet med den här träffen är att uppmuntra till att tänka nytt om hur ett klassrum kan se ut och fungera - Hur utmanar tekniken våra föreställningar om vad ett klassrum är? Hur samverkar det analoga och det digitala till en bättre helhet? Information går ut till berörda lärare inom kort.
Avveckling av Hjärntorget
För att kunna hämta information från Hjärntorget har du fortfarande tillgång till det. Du får dock inte lägga in någon information där, även om det är tekniskt möjligt. Anledningen är juridisk och har med arkivering att göra. 

Om du fortfarande har material i Hjärntorget som du behöver spara, behöver du hämta ut det snarast. När Hjärntorget stängs i december är det stängt för oss alla. Då har ingen åtkomst till informationen. 
kommunikation
how to
Kommunikation och Lokala riktlinjer
Vklass är ett pedagogiskt administrativt system avsett att stötta elevens lärande och underlätta kommunikation mellan skola, elever och vårdnadshavare. För kommunikation med andra målgrupper finns andra, mer lämpliga system.

I det generella stödmaterialet hänvisas till skolans lokala riktlinjer för Vklass. Därför är det viktigt att skolan kommunicerat dessa till personal och elever.
Vårdnadshavare och elever 
För vårdnadshavare och elever finns sidan vklass.educ.goteborg.se - för att skolorna enklare ska kunna hänvisa till stödmaterial. Materialet ger grundläggande stöd för att komma igång med Vklass och behöver kompletteras med information hur Vklass används på respektive skola.                  

Support
Hänvisa elever och vårdnadshavare till Digital Support på Utbildningsförvaltningen, om de behöver hjälp med Vklass.

webbinarie
user manual
Webbinarier
För lärare som missat tidigare introduktioner i Vklass erbjuds ett webbinarie i grundläggande Vklass 29 augusti. Det är annars viktigt att utbildning och workshops nu sker utifrån skolans användning. Senare i höst återkommer vi med workshops utifrån enskilda funktioner i Vklass. Se information på vår hemsida - där också inspelningar från vårens webbinarier finns.

Stödmaterial  
Digital kompetens UBF finns stödmaterial för Vklass - länkar till manualer och filmer med kommentarer utifrån UBFs perspektiv. Här finns också exempel på hur Vklass kan användas på skolan samt Vanliga frågor. Kontakta Digital support på Utbildningsförvaltningen om du behöver hjälp med Vklass.

Elevens Digitala Miljö    
Nu finns det en film som övergripande beskriver elevens digitala miljö för vårdnadshavare - med utgångspunkt i Vklass och Googlemiljön/ Classroom. Filmen finns med i stödmaterialet för vårdnadshavare på vklass.educ.goteborg.se

Digitalisering UBF 
Fördjupningsmaterial och vidare information om innehållet i detta nyhetsbrev finns på sajten Digitalisering UBF. Där finns också mycket annat som rör skola och digitalisering.

Mitt UBF
Mitt UBF är en förvaltningsgemensam ingång på intranätet. Ingången gör det lättare att hitta informationen du behöver som medarbetare på UBF. Här finns också ingångar till material som ligger på Digitalisering UBF.

Bilder copyright Adobe Stock