Om du inte kan läsa nyhetsbrevet  - klicka här.


Digitalisering UBF nr2/2019
Ett nyhetsbrev från avdelningen för digitalisering och innovation
Digital kompetens online
"Digital kompetens" har uppdaterats och utökats. Sajten riktar sig framförallt till lärare, men även till skolledare och elever. Här har vi samlat det mesta som rör digital kompetens på UBF, allt från en fördjupning om GDPR till instruktioner för våra digitala plattformar och verktyg. "I klassrummet" är en helt ny avdelning med tips om hur digital teknik kan användas i undervisningen.

Infomöte digitaliseringsprogrammet
Välkommen till Infomöte 17 oktober kl 08.15-09.15
I mars påbörjades arbetet med att ta fram ett digitaliseringsprogram för utbildningsområdet i Göteborg Stad. Programmet ska utmynna i handlingsplaner på respektive förvaltning för att nå målen i den nationella strategin för skolans digitalisering.
Välkommen till LeadMeet
Ester Mosesson (Skeppet) 24 oktober kl 15.30-17.00.
LeadMeet är ett inspirationstillfälle för rektorer och ledare inom UBF. Fokus är nätverkande i en trevlig miljö med många konkreta exempel på IKT-användning och organisation för oss och våra verksamheter.
Digitalisering i undervisning
Utbildningsförvaltningen är sedan våren 2019 med i referensgruppen för en nystartad masterutbildning inom Linnéuniversitet. Det som gör utbildningen unik är den tydliga kopplingen till undervisningspraktik med digital teknik och utveckling av digital teknik som stöd för undervisning och lärande.

Förstudie om gamification
UBF startar under höstterminen en förstudie tillsammans med högskolan i Skövde och två företag inom området gamification (spelifiering). Studien kommer att ske inom matematikundervisning på Bräckegymnasiet. För mer information, kontakta utvecklingsledare Peter Stöök eller rektor Benny Olausson.
Två nya verktyg: WeVideo och Studi
Tisdag 29/10, kl. 13-16, erbjuds lärare och rektorer en introduktion av två nya digitala verktyg, Studi och WeVideo, som hela UBF nu har tillgång till.  WeVideo är ett redigeringsverktyg där lärare och elever kan skapa filmer och arbeta med digitalt berättande. Studi är ett flerspråkigt läromedel med ämnesfilmer för grundskolan, som även passar vissa delar av utbildningsverksamheten inom UBF.
Vad händer i projektet Ny digital lärplattform
Projektet arbetar med förberedelser för upphandling och att se över vilka möjligheter GSFE erbjuder, som möjlig del av den kommande lärplattformen. Samtidigt ser projektet över hur skolorna kan stöttas för att uppnå likvärdighet och få ut mesta möjliga nytta av de digitala verktyg vi har/skaffar. För mer information om projektet - prenumerera på nyhetsbrevet.

Programmeringskurs i vår
Introduktion till programmering för matematiklärare, 2,5hp. Kursen ger en kort introduktion till programmering i ett textbaserat programspråk. Kursen syftar också till att ge idéer och inspiration till hur programmering kan användas i undervisning i framförallt matematik på högstadie- och gymnasienivå. Kursen syns ännu inte på antagning.se men kommer att öppna för sen anmälan i december.
Ny gruppchef

I augusti började Frida Svenåker som ny gruppchef för digital support Lindholmen.
Digitalisering UBF

Fördjupningsmaterial och vidare information om innehållet i detta nyhetsbrev finns på sajten Digitaliering UBF. Där finns också mycket annat som berör skola och digitalisering.